Alle e-commerceplatforms helpen je bij het runnen van een online winkel om producten en diensten te verkopen, maar niet alle platforms werken op dezelfde manier. Er zijn een paar verschillende types en ze werken elk net iets anders.
De drie meest voorkomende soorten e-commerceplatforms zijn:
– Software as a Service (SaaS)
– Open source
– Headless commerce
Welk type platform je kiest, wordt waarschijnlijk beïnvloed door hoeveel techkennis je hebt om je online winkel te bouwen en te runnen. We zullen hieronder de opties verder uitleggen.
SaaS e-commerceplatforms
SaaS e-commerceplatforms bieden over het algemeen de meest eenvoudige en goedkoopste manier voor je om een online winkel te bouwen. Door te betalen voor een abonnement (en soms een inschrijfgeld), krijg je toegang tot een kant-en-klare oplossing om een winkel te creëren en te beginnen met verkopen.
SaaS-platforms worden aangeboden op een cloud basis en worden meestal betaald op een maandelijkse, jaarlijkse of op aanvraag basis.
De grootste voordelen van het gebruik van een SaaS e-commerceplatform zijn:
– Kosten: Het gebruik van deze platforms is geregeld op een abonnementsbasis, met een vergoeding gebaseerd op de grootte van je bedrijf. Dit kan een kosteneffectieve manier zijn om je bedrijf te starten en uit te breiden.
– Makkelijk te onderhouden: Een andere reden waarom SaaS-platforms zo handig zijn, is dat de platforms zelf gewoonlijk zorgen voor het onderhoud dat komt kijken bij het runnen van een online winkel, inclusief beveiliging, webhosting en software-updates.
– Eenvoudig te schalen: De beste SaaS e-commerceplatforms laten je snel nieuwe kant-en-klare functies uitproberen of toevoegen die workflows kunnen verbeteren of de verkoop kunnen stimuleren. Ze stellen je ook in staat om je bedrijf met gemak te schalen.
– Integraties: SaaS-platforms bieden over het algemeen gebruiksvriendelijke integraties met andere techtools die je bedrijf mogelijk nodig heeft, zoals enterprise resource planning systemen of betaaldienstverleners (PSP's) zoals Mollie.
Omdat SaaS-oplossingen een snelle en eenvoudige winkelopzet mogelijk maken zonder dat je veel technische expertise nodig hebt, gebruiken kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) ze vaak.
Een SaaS e-commerceplatform heeft veel voordelen – maar past niet bij elk bedrijf. Een van de belangrijkste nadelen van het gebruik ervan kan hun inflexibele aard zijn. In tegenstelling tot sommige andere types die we hieronder zullen bespreken, kunnen SaaS-platforms moeilijk aan te passen zijn aan je exacte behoeften, vooral als je te maken hebt met complexe bedrijfsprocessen of unieke veranderingen aan je site wilt maken.
Met een SaaS-platform loop je ook meer kans om vast te zitten aan het gebruik van een specifieke aanbieder. Als je lange tijd hebt besteed aan het opbouwen van je bedrijf met een bepaald platform, ben je misschien afhankelijk van de functies en voordelen ervan of beschik je niet over de middelen om over te stappen naar een andere aanbieder.
Open-source e-commerceplatforms
Een open-source e-commerceplatform geeft je volledige toegang tot hun broncode, wat betekent dat je je site naar je exacte behoeften kunt aanpassen. Je bent meestal eigenaar van de code of betaalt een licentievergoeding voor het gebruik ervan. Dit kan een geweldige manier zijn om een online winkel te creëren die alles biedt wat je (en je klanten) nodig hebben.
De grootste voordelen van het gebruik van een open-source e-commerceplatform zijn:
– Flexibiliteit: Hoewel het niet altijd eenvoudig is om te bouwen en te onderhouden, bieden open-source platforms bijna onbeperkte mogelijkheden om je online winkel te creëren. Als je de juiste middelen hebt, kan het gebruik van een open-source een geweldige manier zijn om een unieke winkel te creëren die uitzonderlijke klantervaringen levert en je helpt zoveel mogelijk te verkopen.
– Integraties: Naarmate je site groeit, heb je integraties nodig met andere techtools om te helpen verbeteren en verfijnen wat je doet, of het nu gaat om een PSP, klantrelatiebeheersoftware of andere platforms. Omdat je de code hebt, kun je in het algemeen elke technologie integreren die je nodig hebt met een open-source platform.
– SEO: Zoekmachines houden van sites die unieke, waardevolle inhoud bieden. Door je in staat te stellen een op maat gemaakte winkel te creëren, helpen open-source platforms je ook om je te onderscheiden van anderen die mogelijk vergelijkbare sjablonen of thema's gebruiken om hun sites te bouwen. Dit kan je helpen gemakkelijker naar de top van de ranglijstpagina's voor je product of dienst te stijgen, iets dat van vitaal belang kan zijn om meer te verkopen en zoveel mogelijk bezoekers aan te trekken.
Het nadeel van een open-source e-commerceplatform is dat je waarschijnlijk veel technische expertise nodig hebt om je e-commerce site te bouwen en te onderhouden. In tegenstelling tot SaaS e-commerceplatforms ben je verantwoordelijk voor het runnen en onderhouden van je winkel, inclusief het omgaan met beveiliging, webhosting en updates. Dat betekent dat je zonder goede planning hoge kosten kunt oplopen.
Headless e-commerceplatforms
Een headless e-commerceplatform werkt door de front-end van je e-commercewinkel – of de klantgerichte delen van je website – te scheiden van de back-end systemen die de commerciële en operationele functies van je bedrijf runnen.
Traditioneel verbindt de front-end van een online winkel direct met de back-end, dus elke verandering die je in de ene maakt, zou onmiddellijk invloed hebben op de andere. Met headless-platforms wordt de front-end meestal ontworpen via een op maat gemaakte website of content managementsysteem (CMS). De back-end bestaat uit veel systemen die verantwoordelijk zijn voor verschillende commerciële functies, zoals verzending, prijsstelling en beveiliging.
Deze afzonderlijke functies communiceren met elkaar via application programming interfaces (API's), die API-aanroepen versturen om verschillende acties te starten, zoals het doen van een betaling of het versturen van een geautomatiseerde e-mail naar een klant na een aankoop.
De grootste voordelen van het gebruik van een headless e-commerceplatform zijn:
– Flexibiliteit: Headless e-commerceplatforms bieden een fantastische hoeveelheid flexibiliteit in hoe je je online winkel bouwt en runt. Door het scheiden van de front-end van je site, kun je deze ontwikkelen naar je exacte specificaties. Dat betekent dat je meer mogelijkheden hebt om elk deel van je bedrijfsvoering aan te passen, om zo een uniek ontwerp te creëren, de klantreis te verbeteren en zelfs de administratieve functies van je team aan te passen.
– Snellere en goedkopere ontwikkeling: Omdat elk deel van een headless e-commerceplatform apart is, kunnen ontwikkelaars individuele onderdelen van de infrastructuur aanpassen zonder veranderingen aan te brengen in andere, wat de efficiëntie verbetert en de kosten verlaagt.
– Snelheid: Met headless kan het bouwen van een site en het bijhouden van markttrends en consumentenverwachtingen snel worden gedaan. En het gebruik van API's betekent ook dat de snelheid van je site sneller zal zijn, wat conversies verhoogt, je zoekmachine ranking verbetert en je in staat stelt om uitzonderlijke klantervaringen te bieden.
– Integraties: Vanwege hun werking zou het toevoegen van nieuwe functies via integraties met andere platforms eenvoudig moeten zijn. Dit betekent dat je meer flexibiliteit hebt om nieuwe tech te gebruiken om je bedrijfsprocessen te verbeteren of te verfijnen.
Een nadeel van het gebruik van een headless e-commerceplatform is dat je de front-end van je online winkel (of de klantgerichte presentatielaag) moet bouwen. Hoewel dat betekent dat je deze naar je behoeften kunt aanpassen, kan dit proces tijdrovend en kostbaar zijn.
Het onderhouden van je online winkel, inclusief het creëren van inhoud en het toevoegen van nieuwe integraties en processen, moet ook waarschijnlijk worden gedaan door iemand met ontwikkelingservaring. Dit kan leiden tot doorlopende kosten die je misschien niet zou betalen bij het gebruik van een ander platformtype, zoals een SaaS-oplossing.