Betaalmethoden: ontdek de beste opties voor jouw bedrijf

Betaalstrategieën en -methoden: een gids voor je bedrijf
Elk bedrijf is anders. De beste betaalstrategie vinden is dus geen exact wetenschap, maar je kan wel een aantal zaken doen om je kans op succes te verhogen. Denk maar aan de juiste betaalmethoden selecteren voor jouw bedrijfsmodel en uitzoeken wat je klanten willen zien tijdens het checkout-proces.
Ons doel? Je bedrijf laten groeien. Als betaalspecialisten delen we daarom graag onze expertise met je. Gebruik deze gids als hulpmiddel om online betaalopties te vinden die bij je bedrijf passen. Zo zorg je ervoor dat het de strategie oplevert die je bedrijf nodig heeft: een hoger conversiepercentage, meer verkoop, betere ervaringen en gelukkige klanten.

Met de juiste betaalmethoden laat je je bedrijf groeien
Bied je de betaalmethoden aan die je klanten verkiezen, dan komen daar heel wat voordelen bij kijken:
- Je trekt vlot nieuwe klanten aan
- Lagere kosten
- Hoger conversiepercentage
- Minder risico op fraude
Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je aan de behoeften van je markten voldoet, de nuances ervan kent en begrijpt. In Nederland betalen shoppers graag met iDEAL, terwijl de meeste Oostenrijkse consumenten EPS gebruiken. In Frankrijk zijn ze dan weer weg van Cartes Bancaires. Hoe je een klant van je checkout naar betaalverwerking en nazorg leidt? Door hem/haar een vlotte ervaring te bezorgen.
De juiste mix aan online betaalmethoden kan je bovendien helpen frauderisico’s te voorspellen en te beheren. Het is belangrijk om klanten hun favoriete betaalmethoden aan te bieden, maar zorg er ook voor dat je de betaalmethoden vermijdt die je shoppers niet zullen gebruiken en die een hoger risico op fraude met zich meebrengen. Het risico op chargebacks kan je dan weer verlagen door betalingen te aanvaarden via bankoverschrijvingen, sommige Buy Now, Pay Later-diensten en e-wallets.

Soorten betaalmethoden
Van welke verschillende soorten betaalmethoden kunnen webshops en andere bedrijven gebruikmaken? Hieronder zetten we enkele veelgebruikte én alternatieve betaalmethoden op een rijtje.
Wereldwijde kaartsystemen
De allerpopulairste betaalmethode: wereldwijde kaartsystemen zoals Visa en MasterCard, met krediet- en debetkaarten die wereldwijd worden aanvaard. Ook American Express biedt deze betaalwijze aan.
Bankoverschrijvingen
Een online betaalsysteem waarbij geld van de ene naar de andere bankrekening wordt overgemaakt. iDEAL bijvoorbeeld, of SEPA-overschrijving.
Pass-through wallets
Pass-through wallets doen dienst als elektronische kaarten, die je kan gebruiken voor online transacties. De kaart is gekoppeld aan je bankrekening. Apple Pay en Google Pay zijn pass-through wallets.
Buy Now, Pay Later (BNPL)
Met Buy Now, Pay Later stellen online shoppers het betaalmoment uit. Voorbeelden van BNPL-aanbieders zijn Klarna: Achteraf betalen en in3.
Direct Debit
Een automatische machtiging waarmee bedrijven de bankrekening van een klant kunnen debiteren, op voorwaarde dat de klant vooraf op de hoogte wordt gebracht van het bedrag en de datum van inning. Een voorbeeld hier is SEPA Direct Debit.
Elektronische portefeuilles (e-wallets)
In e-wallets kan je digitaal geld opslaan. Klanten voegen geld toe aan hun e-wallets via bankoverschrijving, kaart of cash. Vervolgens kunnen ze hun e-wallet gebruiken om betalingen te doen. PayPal is een e-wallet.
Binnenlandse kaartsystemen
Deze kaartsystemen werken op dezelfde manier als wereldwijde kaartsystemen zoals Visa en Mastercard, maar ze worden niet overal aanvaard; enkel in specifieke markten. Cartes Bancaires en PostePay zijn voorbeelden van binnenlandse kaartsystemen.
Vouchers en geschenkkaarten
Geschenkkaarten zijn smartcards ter grootte van een kredietkaart, waar gebruikers geld op zetten om als cadeau aan anderen te geven. Geschenkkaarten worden meestal gebruikt in specifieke soorten winkels of in filialen van grote winkelketens, inclusief webshops, amusementswinkels en theaters of culturele centra. Ook met vouchers kunnen mensen online betalen voor bijv. eten en drinken, milieuvriendelijke producten of geschenken. Ontdek meer over vouchers en geschenkkaarten.

De beste online betaalmethoden voor jouw bedrijf
De juiste betaalmix vinden is geen exacte wetenschap en inzicht verwerven in de markten waarin je actief bent is essentieel. Maar of je nu een SaaS-bedrijf, een online retailer, een marketplace of subscription-bedrijf bent: de ene betaaloptie is al belangrijker dan de andere.
Ook al blijven wereldwijde betaalkaarten voorlopig de populairste manier om te betalen, het landschap is langzaamaan aan het veranderen. Zo worden e-wallets en pass-through wallets steeds populairder, en beschouwen sommige bedrijven Buy Now, Pay Later intussen als een must-have. Kennis van de lokale markt kan je helpen om de juiste betaalmethoden aan te bieden. Zoals weten dat Duitsland dol is op direct debit, bijvoorbeeld, of dat 70% van de Nederlandse consumenten iDEAL gebruikt.
Er komen steeds meer online betaalmethoden bij, waardoor het overweldigend kan zijn om op de hoogte te blijven van wat waar werkt. Daarom bekijken we hieronder de beste betaalopties voor jouw bedrijf en gaan we na wat elke optie je te bieden heeft.

De beste betaalmethoden voor e-commercebedrijven
Mollie raadt aan: globale en lokale kaartsystemen, bankoverschrijvingen, wallets en BNPL
Vandaag de dag verwachten consumenten een vlotte, probleemloze ervaring tijdens het online shoppen. Zo’n probleemloze ervaring aanbieden tijdens de checkout is dan ook cruciaal om te voorkomen dat klanten hun winkelwagentjes achterlaten en om hen het nodige vertrouwen te geven om te kopen. Een ander essentieel onderdeel van het proces is shoppers hun favoriete betaalmethoden aanbieden.
Debetkaarten en creditcards zijn de populairste betaalmethoden ter wereld, dus doen e-commercebedrijven er goed aan betaalopties zoals Visa en Mastercard aan te bieden. Veel Europese landen hebben hun eigen methode voor bankoverschrijvingen, zoals Bancontact, Giropay of iDEAL. Als je een e-commercebedrijf uitbaat, zijn de betaalmethoden die je tijdens de checkout aanbiedt van groot belang om je conversie te optimaliseren.
Naast kaarten en lokaal geliefde betaalopties worden ook pass-through en e-wallets steeds populairder bij consumenten. Met wallets maken ze namelijk gemakkelijk gebruik van eerder opgeslagen gegevens. Net als bij kaartbetalingen kunnen wallets worden gebruikt om de gegevens van een klant op te slaan wanneer hij of zij betaalt. Concreet: de volgende keer dat die klant een aankoop doet op je website kan hij of zij betalen in één klik. Handig, niet?
Daarnaast wordt ook Buy Now, Pay Later stilaan een essentiële betaalmethode voor veel e-commercebedrijven. Consumenten houden van de flexibiliteit van deze betaalmethode. Voor online retailers kan BNPL dan weer helpen om de conversie en gemiddelde waarde van de bestellingen te verhogen, en een betere klantervaring te bieden. Ontdek hoe je BNPL toevoegt aan je website.
Bij Mollie zijn we experts in betalingen voor onlinebedrijven, zowel voor kleine bedrijven als grotere klanten. Onze missie? Onze klanten en partners helpen groeien. Dat doen we met een eenvoudige, veilige betaaloplossing, inclusief soepele checkout-ervaring en meerdere betaalmethoden om je conversie te verhogen. Integreer Mollie eenvoudig in je website en onboard vlot zonder minimumtarief, lock-in contracten of verborgen kosten.
Ontdek meer over betalingen met Mollie.

De beste betaalmethoden voor SaaS- en subscription-bedrijven
Mollie raadt aan: kaarten, wallets, Direct Debit en bankoverschrijvingsmethoden
SaaS- en subscription-bedrijven rekenen op terugkerende betalingen. Dat model helpt hen om cashflow te garanderen en hun toekomstige inkomstenstroom te voorspellen. Deze bedrijven streven ernaar dat klanten zich inschrijven en vervolgens ook blijven. Waarom? Omdat het verhogen van de lifetime value van je klant en een lage uitstroom (churn rate) op lange termijn altijd succes opleveren.
Uiteraard zullen er altijd klanten zijn die vertrekken. Wat je wel kan vermijden is onvrijwillige uitstroom (involuntary churn), waarbij het abonnement van een klant stopt als gevolg van onbedoelde problemen, zoals verouderde kaartgegevens. Door de juiste betaalmethoden aan te bieden (en de betaalgegevens van je klanten correct op te slaan) voorkom je dat je klanten verliest die je diensten eigenlijk willen blijven gebruiken.
Het belangrijkste voor SaaS- en subscription-bedrijven is nagaan hoe betaalgegevens kunnen worden opgeslagen en hergebruikt. Bij wallets, kaartsystemen en bankoverschrijvingen kan dat. Klanten verstrekken hun betaalgegevens op een daarvoor voorziene pagina, waarna jij ze kan hergebruiken om op terugkerende basis betalingen te innen. Dankzij Mollie beschik je over heel wat populaire Europese bankoverschrijvingsmethoden zoals direct debit (inclusief Bancontact, iDEAL en SOFORT), om op die manier betalingen van klanten te innen.
Met Mollies Connect for Platforms verlopen SaaS-betalingen moeiteloos. Met deze integratie laat je klanten in slechts enkele minuten veilig onboarden, voeg je gemakkelijk een extra inkomstenstroom toe door je klanten betrouwbare betalingsverwerking aan te bieden en voldoe je aan alle Europese bankvoorschriften.
Subscription-bedrijven bieden we een reeks integraties die betalingen helpen vereenvoudigen; inclusief geavanceerde integraties met Chargebee op Recharge. Dergelijke integraties komen van pas op vlak van subscription management en facturatie, want ze vormen een gemakkelijk te integreren subscription-oplossing waarmee je je business kan boosten.

De beste betaalmethoden voor marketplaces
Mollie raadt aan: globale en lokale kaartsystemen, bankoverschrijvingen, wallets en BNPL
Net als e-commercebedrijven moeten marktplaatsen hun consumenten een probleemloze checkout-ervaring bieden. Dat houdt onder andere in dat ze de favoriete betaalmethoden van consumenten moeten aanbieden: lokale en wereldwijde kaartsystemen, marktspecifieke bankoverschrijvingen, wallets en Buy Now, Pay Later-opties.
Voor marktplaatsen gaan betalingen anders in hun werk dan voor e-commercebedrijven. Marketplaces krijgen te maken met een hele reeks verantwoordelijkheden, waardoor ze over het algemeen liever geen tijd besteden aan betalingen afhandelen, manueel werk uitvoeren, submerchants beheren en problemen rond naleving van de regelgeving.
Daarom werken veel marketplaces samen met een payment processor. In zee gaan met een (goede) processor laat hen toe manueel werk te beperken, gebruik te maken van een eenvoudig betaalproduct, ondersteuning te bieden aan hun submerchants en ervoor te zorgen dat ze altijd voldoen aan de regelgeving. Voor nieuwe marketplaces is samenwerken met een payment processor bovendien een goede manier om begeleiding te krijgen rond betaalstrategieën die hen kunnen helpen groeien. Voor meer gevorderde marketplaces biedt het dan weer een vorm van controle.
Mollies Connect for Platforms biedt een betrouwbaar, risicovrij betaalproduct dat marketplaces helpt groeien. Je kan verkopers in slechts enkele minuten tijd onboarden en verifiëren, betalingen en refunds moeiteloos automatiseren en beantwoordt op elk moment aan alle Europese bankvoorschriften.

Zo voeg je online betalingen toe aan je website
Mollie biedt een moeiteloze betaaloplossing die elk bedrijf helpt te groeien. Online betaalmethoden toevoegen aan je website gaat voortaan van een leien dakje. Als betaalspecialist helpen we je er bovendien voor te zorgen dat je de juiste betaalmethoden en -strategie gebruikt voor je bedrijf.
Onze oplossing biedt niet alleen veilige betalingen, maar ook alle toonaangevende en lokale Europese betaalmethoden, inclusief Apple Pay, krediet- en debetkaarten, Klarna en nog veel meer. Betaalmethoden voeg je toe of wijzig je met één klik op de knop. Daarnaast bieden we je ook een soepele, voor conversie geoptimaliseerde checkout, eenvoudige, snelle onboarding én geavanceerde features voor online retailers, SaaS-bedrijven, subscription-bedrijven en marketplaces.
Overweeg je betalingen met Mollie? Met onze eenvoudige onboarding accepteer je vlot online betalingen, en dankzij onze transparante prijzen betaal je alleen transactiekosten voor geslaagde betalingen — zonder minimumtarieven, verborgen kosten of lock-in contracten.

Mollies gids over betaalmethoden
Lees meer over de verschillende betaalmethoden die we onze klanten bieden.

Klarna: Achteraf betalen
Klarna: Achteraf betalen biedt klanten de flexibiliteit om hun factuur te betalen tot dertig dagen na aankoop.
- Soort: Buy Now, Pay Later
- Landen: Wereldwijd gebruikt
- Bedrijfsmodel: E-commerce, marketplaces
- Terugkerende betalingen: Nee
- Refunds: Ja
- Gedeeltelijke refunds: Ja
- Chargebacks: Ja
Klarna is een flexibele betaaloplossing die steeds populairder wordt bij online shoppers. Deze betaalmethode biedt shoppers heel wat flexibiliteit, waardoor je je conversiepercentage en de gemiddelde bestelwaarde kan verhogen. Daarbovenop helpt Klarna: Achteraf betalen je een betere klantervaring te bieden en nieuwe klanten aan te trekken die graag via de BNPL-methode betalen.
Klarna dekt alle fraude- en financiële risico’s die ontstaan wanneer klanten de mogelijkheid krijgen om later te betalen. Zodra een bestelling is verzonden betaalt Klarna je uit, ook al heeft de klant nog niet betaald. Achteraf betalen accepteert geen verkoop van digitale producten en diensten en faciliteert geen business-to-business betalingen. Deze betaalmethode is beschikbaar in België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Finland.
Klarna: Gespreid Betalen
Klarna: Slice it is een populaire BNPL-oplossing die klanten de flexibiliteit biedt om betalingen tot drie jaar uit te stellen.
- Soort: Buy Now, Pay Later
- Landen: Wereldwijd gebruikt
- Bedrijfsmodel: E-commerce, marketplaces
- Terugkerende betalingen: Nee
- Refunds: Ja
- Gedeeltelijke refunds: Ja
- Chargebacks: Ja
Net als Achteraf betalen is Klarna: Gespreid betalen een flexibele betaaloplossing die kan helpen om je conversie en je gemiddelde orderwaarde te verhogen. Met deze betaalmethode kan je nieuwe klanten aantrekken die graag via de BNPL-methode betalen. Klanten krijgen een betere ervaring omdat je hen meer flexibiliteit biedt. Ze kunnen betalen aan de hand van flexibele betaalplannen die variëren van 3 tot 36 maanden.
Klarna: Slice it is een gegarandeerde betaalmethode: zodra de aankoop is verzonden, betaalt Klarna je volledig uit. Gespreid betalen aanvaardt geen verkoop van digitale producten en diensten en faciliteert geen business-to-business betalingen. Deze betaalmethode is beschikbaar in België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Finland.
Klarna: Betaal nu
Klarna: Betaal nu is een veilige, flexible betaalmethode waarmee klanten betalen via een online bankoverschrijving of direct debit.
- Soort: Direct Debit / Bankoverschrijving
- Landen: Belgium, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Finland
- Bedrijfsmodel: E-commerce, marketplaces
- Terugkerende betalingen: Ja
- Refunds: Ja
- Gedeeltelijke refunds: Ja
- Chargebacks: Ja
Met Klarna: Betaal nu kunnen klanten eenmalige transacties direct betalen met hun online bankgegevens, via bankoverschrijvingen of direct debit. Online bedrijven zijn beschermd tegen het risico dat klanten niet betalen en worden vijf werkdagen na verzending van een bestelling uitbetaald door Klarna. Dankzij realtime transactiebevestigingen kan je goederen onmiddellijk verzenden en word je hoe dan ook uitbetaald. Klarna neemt het risico van wanbetaling en fraude van je over.
Klarna: Betaal in 3 delen
Met Klarna: Betaal in 3 delen bied je je klanten de keuze om te betalen in drie rentevrije termijnen van zestig dagen.
- Soort: Buy Now, Pay Later
- Landen: Wereldwijd gebruikt
- Bedrijfsmodel: E-commerce, marketplaces
- Terugkerende betalingen: Nee
- Refunds: Ja
- Gedeeltelijke refunds: Ja
- Chargebacks: Ja
Met Klarna: Betaal in 3 delen kunnen klanten betalen met hun Visa- of Mastercardkaart (zowel debet- als kredietkaarten) of met Direct Debit, en dat in drie renteloze termijnen. Als webshop ben je beschermd tegen het risico dat klanten niet betalen, want Klarna betaalt je uit vijf werkdagen nadat je een bestelling als verzonden hebt gemarkeerd; of de klant nu betaald heeft of niet. Met andere woorden: je kan goederen snel naar je klanten verzenden en nadien de vruchten plukken van Klarna’s uitbetalingsgaranties.
Tijdens de checkout selecteert de klant Klarna: Betaal in 3 delen. De relevante bestelinformatie uit je webshop wordt automatisch overgebracht naar het beveiligde Klarna-betalingsformulier. Klanten moeten ofwel hun bankgegevens opgeven of een Klarna-account aanmaken om de betaling te bevestigen, wat het betaalproces erg eenvoudig maakt.

Debet- en kredietkaarten
Betalingen met kredietkaarten blijven voorlopig de populairste betaalmanier ter wereld. Voor consumenten zijn ze een van de veiligste betaalmethoden.
- Soort: Wereldwijd kaartsysteem
- Landen: Wereldwijd gebruikt
- Bedrijfsmodel: E-commerce, SaaS, subscription, marketplaces
- Terugkerende betalingen: Ja
- Refunds: Ja
- Gedeeltelijke refunds: Ja
- Chargebacks: Ja
Kaarten zijn de meest gebruikte online betaalmethode ter wereld. Ze bezorgen klanten een kredietlijn, waardoor ze het gespendeerde bedrag in één keer kunnen terugbetalen. Dat bedrag wordt meestal aan het einde van de maand terugbetaald.
Veel van ‘s werelds grootste kredietkaartbedrijven bieden shoppers uitgebreide bescherming en verzekering. Dit leidt tot hogere conversie voor onlinebedrijven, omdat het consumenten meer zekerheid biedt. Zeker bij duurdere artikelen speelt dit een rol als ze een bestelling plaatsen.
Daarnaast zorgt betalingen ontvangen via creditcards ervoor dat je producten over de hele wereld verkoopt. Mollie ondersteunt alle bekende aanbieders, waaronder Visa, Mastercard en American Express.

PayPal
Bij PayPal betalen klanten met hun PayPal-account. Ze kunnen PayPal ook gebruiken als wallet, die hun kaarten opslaat om later aankopen mee te doen.
- Soort: E-wallet
- Landen: Wereldwijd gebruikt
- Bedrijfsmodel: E-commerce, marketplaces
- Terugkerende betalingen: Ja
- Refunds: Ja
- Gedeeltelijke refunds: Ja
- Chargebacks: Ja
PayPal is de meest gebruikte online wallet ter wereld. Je kan de betaalmethode in meer dan 200 landen gebruiken. Klanten kunnen geld toevoegen aan hun PayPal-account of hun account koppelen aan hun kredietkaart of bankrekening.
Klanten die betalen met PayPal loggen in op hun account en keuren de betaling goed met hun e-mailadres en wachtwoord. Daardoor hoeven ze geen andere persoonlijke of financiële gegevens te delen. Bovendien kunnen betalingen ook via een smartphone of tablet gedaan worden, waardoor klanten overal gemakkelijk kunnen betalen.
Als klanten een artikel niet ontvangen of iets krijgen wat niet aan de beschrijving voldoet, wordt het aankoopbedrag terugbetaald. Via PayPal zijn verkopers beschermd tegen het ontvangen van frauduleuze betalingen en valse claims dat producten niet werden geleverd. Daardoor is PayPal een veilige en gemakkelijke manier om onlinebetalingen te doen, die zowel de koper als de verkoper beschermt.
Tegenwoordig breidt PayPal snel uit van webshops naar ticketplatforms, reisbureaus en marktplaatsen. PayPal kan ook worden gebruikt om terugkerende betalingen te ontvangen van klanten met een abonnement.

iDEAL
iDEAL is een erkende online betaaloptie via bankoverschrijving, ondersteund door alle grote Nederlandse consumentenbanken.
- Soort: Bankoverschrijving
- Landen: Netherlands
- Bedrijfsmodel: E-commerce, SaaS, subscriptions, marketplaces
- Terugkerende betalingen: Ja, via SEPA Direct Debit
- Refunds: Ja
- Gedeeltelijke refunds: Ja
- Chargebacks: Nee
iDEAL is de populairste betaalmethode in Nederland: 70% van de Nederlandse online shoppers gebruikt deze betaaloptie regelmatig. Voor shoppers is iDEAL een vertrouwde, veilige en gemakkelijke manier om online te betalen. Klanten maken geld rechtstreeks over van hun bankrekening, waardoor een geslaagde betaling gegarandeerd is en niet door de klant kan worden teruggedraaid. De bank van de klant garandeert veilige transacties.
Klanten kunnen ook veilig betalen met QR-codes in betaalverzoeken via een factuur, WhatsApp of sms. Met Mollie ontvang je iDEAL-betalingen in een mum van tijd en betaal je alleen voor geslaagde transacties.

Apple Pay
Apple Pay is een populaire e-wallet waarin klanten hun favoriete krediet- en debetkaarten kunnen opslaan.
- Soort: Pass-through wallet
- Landen: Wereldwijd gebruikt
- Bedrijfsmodel: E-commerce, marketplaces
- Terugkerende betalingen: Ja
- Refunds: Ja
- Gedeeltelijke refunds: Ja
- Chargebacks: Ja
Apple heeft een eigen betaalmethode die wereldwijd beschikbaar is: Apple Pay. Consumenten slaan hun kaarten op in Apple’s Wallet-app, wat betekent dat de uiteindelijke betaalmethode afhangt van de kaarten die de consument in de app heeft opgeslagen. In de app worden alle gegevens en voorkeuren van de verschillende betaalkaarten opgeslagen. Betalingen worden voltooid met een vingerafdruk of gezichtsscan. Dat betekent dat Apple Pay voldoet aan de voorschriften van de Strong Customer Authentication (SCA), vereist door de Payment Services Directive 2 (PSD2).

SEPA-overschrijving
De SEPA-overschrijving is een veilige, Europese internationale betaalmethode die in 34 landen beschikbaar is.
- Soort: Bankoverschrijving
- Landen: In heel Europa gebruikt
- Bedrijfsmodel: E-commerce, SaaS, subscriptions, marketplaces
- Terugkerende betalingen: Nee
- Refunds: Ja
- Chargebacks: Ja
De Single Euro Payments Area (SEPA) werd door Europa ingevoerd om de structuur van het Europese betaalverkeer te stroomlijnen. Met SEPA kan je overschrijvingen doen tussen alle Europese bankrekeningen. Deze betaalmethode biedt klanten een veilige en vertrouwde manier om online te betalen; ze maken gebruik van hun eigen online bankomgeving om geld over te maken. SEPA is vooral in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Polen populair.
De EU ontwikkelde SEPA en voerde een uniform bankrekeningnummer in: de IBAN. Aan dat systeem hebben we twee zaken te danken: een snelle verwerking van overschrijvingen en gelijke kosten voor internationale bankoverschrijvingen. Daardoor kunnen handelaars betalingen van klanten in heel Europa ontvangen. Klanten profiteren op hun beurt van de ruime beschikbaarheid van deze betaalmethode, snelle verwerking van betalingen en lage transactiekosten. Betalingen worden meestal binnen een tot drie werkdagen afgehandeld.
SEPA Direct Debit
SEPA Direct Debit is een Europese betaalmethode die eenmalige én terugkerende transacties mogelijk maakt.
- Soort: Direct Debit
- Landen: In heel Europa gebruikt
- Bedrijfsmodel: SaaS, subscriptions
- Terugkerende betalingen: Ja
- Refunds: Ja
- Gedeeltelijke refunds: Ja
- Chargebacks: Ja
Met SEPA Direct Debit kan je terugkerende betalingen innen, zoals abonnementskosten of maandelijkse betalingen. SEPA Direct Debit maakt het crediteurs bovendien makkelijk om geld te innen van de rekeningen van betalers, zoals one-click betalingen en bedragen die in termijnen worden betaald. Deze betaalmethode is mogelijk in 36 Europese landen, wat het een krachtige tool maakt voor subscription-bedrijven die in heel Europa actief zijn.
Om terugkerende bedragen te innen met SEPA Direct Debit moet je klant een mandaat ondertekenen. Met Mollie kunnen je klanten mandaten ondertekenen via iDEAL, Belfius, kredietkaart, Bancontact, SOFORT Banking en de KBC/CBC-Betaalknop. SEPA Direct Debit wordt veel gebruikt in Nederland en Duitsland.

Bancontact
Bancontact voor webshops is de populairste betaaloptie voor online aankopen en POS-aankopen in België.
- Soort: Bankoverschrijving
- Landen: Belgium
- Bedrijfsmodel: E-commerce, SaaS, subscription, marketplaces
- Terugkerende betalingen: Ja
- Refunds: Ja
- Gedeeltelijke refunds: Ja
- Chargebacks: Nee
Bancontact verwerkt zo'n 150.000 transacties per dag, wat het de meest gebruikte Belgische betaalmethode maakt. Naast onlinebetalingen biedt Bancontact een breed scala aan betaaldiensten, zoals in-store kaarttransacties. Bancontact is een bekende, vertrouwde en groeiende betaalmethode.
Door Bancontact als betaalmethode aan te bieden, kan je profiteren van dat groeiende aantal gebruikers. Betalingen met Bancontact zijn gegarandeerd, worden meteen bevestigd en zijn altijd beschermd door 3D-secure technologie. In 2015 introduceerde Bancontact een app die online betalen nog eenvoudiger maakt.

KBC/CBC-Betaalknop
De KBC/CBC-Betaalknop is een betaalmethode voor een van de grootste banken van België en wordt gebruikt door miljoenen Belgische shoppers.
- Soort: Bankoverschrijving
- Landen: Belgium
- Bedrijfsmodel: E-commerce, marketplaces
- Terugkerende betalingen: Nee
- Refunds: Ja
- Gedeeltelijke refunds: Ja
- Chargebacks: Nee
De KBC/CBC-Betaalknop is een online betaalmethode voor klanten van KBC en CBC. Als ze via de KBC/CBC-Betaalknop betalen, maken ze betalingen rechtstreeks over vanuit hun eigen vertrouwde online bankomgeving.
De KBC/CBC-Betaalknop is een veilige en gegarandeerde betaalmethode, waarmee gebruikers bedragen tussen 50 en 1.250 euro tot twee maanden later kunnen betalen, wat goed is voor je conversie. Klanten kiezen zelf wanneer het bedrag van hun rekening wordt afgeschreven, terwijl handelaars onmiddellijk gecrediteerd worden. Als handelaar ontvang je het volledige bedrag, aangezien KBC/CBC het verschuldigde bedrag voorschiet.

Belfius Betaalknop
Belfius is een van de grootste Belgische banken. Met de betaalknop biedt het zijn klanten de mogelijkheid om realtime betalingen uit te voeren in hun vertrouwde online bankomgeving.
- Soort: Bankoverschrijving
- Landen: Belgium
- Bedrijfsmodel: E-commerce, marketplaces
- Terugkerende betalingen: Nee
- Refunds: Ja
- Gedeeltelijke refunds: Ja
- Chargebacks: Nee
Belfius biedt klanten een eigen online betaalmethode aan: de Belfius Betaalknop. Daarmee kunnen ze rechtstreeks vanuit de online bankomgeving of de Belfius-app betalingen overmaken. De betalingen zijn gegarandeerd en kunnen niet worden teruggedraaid door de klant, waardoor handelaars bestellingen kunnen verwerken zodra de betaling is goedgekeurd. Ben je in België gevestigd of wil je naar België uitbreiden, voeg de Belfius betaalknop dan zeker toe aan je checkout.

Giropay
Giropay is een online betaalmethode voor bankoverschrijvingen, ondersteund door meer dan 1.500 Duitse banken.
- Soort: Bankoverschrijving
- Landen: Duitsland
- Bedrijfsmodel: E-commerce, SaaS, subscription, marketplaces
- Terugkerende betalingen: Ja
- Refunds: Ja
- Gedeeltelijke refunds: Ja
- Chargebacks: Nee
In Duitsland is bankoverschrijving de populairste manier om online te betalen. De betaalmethode wordt gebruikt voor 51% van alle online aankopen. Giropay, waar meer dan 45 miljoen online banking-klanten gebruik van maken, is dan ook zeer populair op de Duitse markt. Het maakt gebruik van realtime bankoverschrijvingen, waardoor betalingen 100% gegarandeerd zijn. Chargebacks worden niet ondersteund, maar er is wel een chargeback-risico voor terugkerende betalingen omdat die via SEPA Direct Debit worden verwerkt.

SOFORT Banking
Een enorm populaire Europese betaalmethode die klanten in staat stelt hun online bankgegevens te gebruiken om geld over te maken.
- Soort: Bankoverschrijving
- Landen: België, Oostenrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Zwitserland
- Bedrijfsmodel: E-commerce, SaaS, subscription, marketplaces
- Terugkerende betalingen: Ja
- Refunds: Ja
- Gedeeltelijke refunds: Ja
- Chargebacks: Ja
SOFORT Banking is een betaalmethode die in heel Europa wordt gebruikt, waarmee shoppers betalingen kunnen verrichten zonder een account te hoeven aanmaken. Wil je Europees uitbreiden? Dan is SOFORT een ideale betaalmethode. Als vertrouwde en gemakkelijke manier om online te betalen kan SOFORT de conversie van onlinebedrijven stimuleren.
Tienduizenden bedrijven maken al gebruik van SOFORT, waardoor deze betaalmethode in Duitsland een marktaandeel van 15% voor bankoverschrijvingen heeft. Het is een gegarandeerde betaalmethode, en terugkerende betalingen worden afgehandeld via het SEPA Direct Debit-systeem. SOFORT kan niet worden gebruikt voor de verkoop van Digitale Cadeaubonnen, telefoonkaarten of gokkrediet.

Cartes bancaires
Carte Bancaire is het lokale kaartsysteem van Frankrijk en daarmee meteen het meest gebruikte Franse betaalmiddel.
- Soort: Lokaal kaartsysteem
- Landen: Frankrijk
- Bedrijfsmodel: E-commerce, SaaS, subscription, marketplaces
- Terugkerende betalingen: Ja
- Refunds: Ja
- Gedeeltelijke refunds: Ja
- Chargebacks: Ja
Met meer dan 70 miljoen kaarten in omloop is het in Frankrijk van cruciaal belang om Cartes Bancaires aan te bieden, wil je er online verkopen. Bijna alle kaarten zijn co-branded met Visa. Cartes Bancaires werken net als andere kredietkaarten: klanten vullen hun kaartgegevens in en keuren de betaling goed. Klanten betalen later voor hun aankopen, maar jij hoeft daar niet op te wachten om het geld te ontvangen.
Hoewel de betalingen niet gegarandeerd zijn, kan dit verhoogde vertrouwen van klanten je conversie stimuleren. Klanten die met Cartes Bancaires betalen, moeten hun betaling verifiëren met 3D-secure. Daardoor neemt de kans op frauduleuze betalingen af.

EPS
EPS werd ontwikkeld door Oostenrijkse banken en is de belangrijkste betaalmethode voor bankoverschrijvingen in Oostenrijk.
- Soort: Bankoverschrijving
- Landen: Oostenrijk
- Bedrijfsmodel: E-commerce, SaaS, subscription, marketplaces
- Terugkerende betalingen: Ja
- Refunds: Ja
- Gedeeltelijke refunds: Ja
- Chargebacks: Nee
De Electronic Payment Standard (EPS) is een zeer populaire betaalmethode bij Oostenrijkse shoppers. De betaalmethode is een initiatief van de Oostenrijkse banken en de overheid, en is daarom een betrouwbare optie voor consumenten.
Meer dan 80% van de online retailers in Oostenrijk biedt EPS aan. Het is dus een must als je van plan bent in het land te verkopen. EPS is een gegarandeerde betaalmethode; de klant kan de transactie niet terugdraaien.

Przelewy24
Przelewy24 is de populairste betaalmethode in Polen en kan op ondersteuning van alle grote banken in het land rekenen.
- Soort: Bankoverschrijving
- Landen: Polen
- Bedrijfsmodel: E-commerce, marketplaces
- Terugkerende betalingen: Nee
- Refunds: Ja
- Gedeeltelijke refunds: Ja
- Chargebacks: Nee
In Polen zijn bankoverschrijvingen de populairste manier om online te betalen. 80 tot 90% van de onlinebetalingen wordt gedaan via een of andere vorm van bankoverschrijving. Om dat voor zoveel mogelijk klanten mogelijk te maken, biedt Przelewy24 ondersteuning voor 165 Poolse banken. P24 ondersteunt ook internationale kredietkaarten en diverse andere betaalmethoden, waaronder sms-betalingen.
Betalingen met Przelewy24 zijn gegarandeerd en worden onmiddellijk bevestigd, wat betekent dat de consument ze niet kan terugdraaien. Bovendien worden P24-betalingen veilig geverifieerd met Przelewy24 3D-secure. Is P24 geactiveerd, dan kan je BLIK, kredietkaarten, Apple Pay en andere Poolse betaalmethoden aanvaarden.

PostePay
PostePay is een prepaid kaart, co-branded met Visa of Mastercard. PostePay kan fysiek worden gebruikt, of virtueel opgeslagen in een e-wallet.
- Soort: Prepaid kaart
- Landen: Italy
- Bedrijfsmodel: E-commerce, SaaS, subscription, marketplaces
- Terugkerende betalingen: Ja
- Refunds: Ja
- Gedeeltelijke refunds: Ja
- Chargebacks: Nee
PostePay is een prepaid kaartendienst, co-branded with Visa en Mastercard. Er zijn miljoenen van deze prepaid kaarten in omloop. Net als bij krediet- of debetkaarten gebeurt de betaling onmiddellijk, al kan de consument wel een chargeback vragen. PostePay aanbieden als betaalmethode zal je in staat stellen je bedrijf uit te breiden en diensten en producten aan te bieden in heel Italië.