Betaalmethoden: ontdek de beste opties voor jouw bedrijf

Iryna Agieieva
Head of Product - Payments
Datagedreven Product leader met een passie voor betalingen.

Betaalstrategieën en -methoden: een gids voor je bedrijf

Elk bedrijf is anders. De beste betaalstrategie vinden is dus geen exacte wetenschap, maar er zijn wel een aantal dingen die je kan doen om je kansen op succes te verhogen. Bijvoorbeeld: de juiste betaalmethoden selecteren voor jouw bedrijfsmodel, en uitzoeken wat je klanten willen zien tijdens het checkout-proces.

Ons doel? Je bedrijf laten groeien. En als betaalspecialisten delen we daarom graag onze expertise met je. Gebruik deze gids als hulpmiddel om online betaalopties te vinden die bij je bedrijf passen. Zo zorg je ervoor dat het de strategie oplevert wat je bedrijf nodig heeft: een hoger conversiepercentage, meer verkoop, betere ervaringen en gelukkige klanten.

Met de juiste betaalmethoden laat je je bedrijf groeien

Bied je de betaalmethoden aan die je klanten verkiezen, dan komen daar heel wat voordelen bij kijken:

 • Je trekt vlot nieuwe klanten aan

 • Lagere kosten

 • Hoger conversiepercentage

 • Minder risico op fraude

Van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je aan de behoeften van je markten voldoet: de nuances ervan kennen en begrijpen. In Nederland betalen shoppers graag met iDEAL, terwijl de meeste Oostenrijkse consumenten EPS gebruiken. In Frankrijk zijn ze dan weer weg van Cartes Bancaires. Hoe je een klant van je checkout naar betaalverwerking en nazorg leidt? Door hem/haar een vlotte ervaring te bezorgen.

De juiste mix aan online betaalmethoden kan je bovendien helpen frauderisico’s te voorspellen en te managen. Het is belangrijk de betaalmethoden aan te bieden die je klanten verkiezen, maar zorg er ook voor dat je de betaalmethoden vermijdt die je shoppers niet zullen gebruiken en die een hoger risico op fraude met zich meebrengen. Het risico op chargebacks kan je dan weer verlagen door betalingen te aanvaarden via bankoverschrijvingen, sommige Buy Now, Pay Later-diensten en e-wallets.

Soorten betaalmethoden

Van welke verschillende soorten betaalmethoden kunnen webshops en andere bedrijven gebruikmaken? Hieronder zetten we enkele veelgebruikte én alternatieve betaalmethoden op een rijtje.

Globale kaartsystemen

De allerpopulairste betaalmethode: globale kaartsystemen zoals Visa en MasterCard, met krediet- en debetkaarten die wereldwijd worden aanvaard. Ook American Express biedt deze betaalwijze aan.

Bankoverschrijvingen

Een online betaalsysteem waarbij geld van de ene naar de andere bankrekening wordt overgemaakt. iDEAL bijvoorbeeld, of SEPA Bank Transfer.

Pass-through wallets

Pass-through wallets doen dienst als elektronische kaarten, die je kan gebruiken voor online transacties. De kaart is gekoppeld aan je bankrekening. Apple Pay en Google Pay zijn pass-through wallets.

Buy Now, Pay Later (BNPL)

Met Buy Now, Pay Later stellen online shoppers het betaalmoment uit. Voorbeelden van BNPL-aanbieders zijn Klarna: Achteraf betalen en in3

Direct Debit

Een automatische machtiging waarmee bedrijven de bankrekening van een klant kunnen debiteren, op voorwaarde dat de klant vooraf op de hoogte wordt gebracht van het bedrag en de datum van inning. Een voorbeeld hier is SEPA Direct Debit

Elektronische portefeuilles (e-wallets)

In e-wallets kan je digitaal geld opslaan. Klanten voegen geld toe aan hun e-wallets via bankoverschrijving, kaart of cash. Vervolgens kunnen ze hun e-wallet gebruiken om betalingen te doen. PayPal is een e-wallet.

Binnenlandse kaartsystemen

Deze kaartsystemen werken op dezelfde manier als globale kaartsystemen zoals Visa en Mastercard, maar ze worden niet overal aanvaard — enkel in specifieke markten. Cartes Bancaires en PostePay zijn voorbeelden van binnenlandse kaartsystemen.

Vouchers en cadeaukaarten

Cadeaukaarten zijn smartcards ter grootte van een creditcard, waar gebruikers geld op kunnen zetten om als cadeau aan anderen te geven. Cadeaukaarten worden meestal gebruikt in specifieke soorten winkels of in filialen van grote winkelketens — inclusief webshops, amusementswinkels en theaters of culturele centra. Ook met vouchers kunnen mensen online betalen voor verschillende goederen, zoals eten en drinken, milieuvriendelijke producten en geschenken. Ontdek meer over vouchers en cadeaukaarten

De beste online betaalmethoden voor jouw bedrijf

De juiste betaalmix vinden is geen exacte wetenschap, en inzicht in de markten waarin je opereert is essentieel. Maar of je nu een SaaS-bedrijf, een online retailer, een marketplace of subscription-bedrijf bent: de ene betaaloptie is al belangrijker dan de andere.

Al blijven globale betaalkaarten voorlopig de populairste manier om te betalen, het landschap is langzaamaan aan het veranderen. Zo worden e-wallets en pass-through wallets steeds populairder, en beschouwen sommige bedrijven Buy Now, Pay Later intussen als een must-have. Ken je de nuances van een markt, dan kan dat je alleen maar helpen de juiste betaalmethoden aan te bieden. Zoals weten dat Duitsland dol is op direct debit, bijvoorbeeld, of dat 70% van de Nederlandse consumenten dan weer iDEAL gebruikt.

Er komen steeds meer online betaalmethoden bij, waardoor het overweldigend kan zijn om op de hoogte te blijven van wat waar werkt. Daarom bekijken we hieronder de beste betaalopties voor jouw bedrijf en gaan we na wat elke optie je te bieden heeft.

De beste betaalmethoden voor e-commerce bedrijven

Mollie raadt aan: globale en lokale kaartsystemen, bankoverschrijvingen, wallets en BNPL

Vandaag de dag verwachten consumenten een vlotte, probleemloze ervaring tijdens het online shoppen. Zo’n probleemloze ervaring aanbieden tijdens de checkout is dan ook van het grootste belang om te voorkomen dat klanten hun winkelwagentjes verlaten en om hen het nodige vertrouwen te geven om te kopen. Een ander essentieel onderdeel van het proces: shoppers de betaalmethoden aanbieden waaraan zij de voorkeur geven. 

Debetkaarten en creditcards zijn de populairste betaalmethoden ter wereld, dus doen e-commerce bedrijven er goed aan betaalopties zoals Visa en Mastercard aan te bieden. Veel Europese landen hebben hun eigen methoden voor bankoverschrijvingen, zoals Giropay, iDEAL en Bancontact. Run je een e-commerce bedrijf, dan zijn de betaalmethoden die je aanbiedt tijdens je checkout van groot belang om je conversie te optimaliseren.

Naast kaarten en lokaal geliefde betaalopties worden ook pass-through en e-wallets steeds populairder bij consumenten. Met wallets maken ze namelijk gemakkelijk gebruik van eerder opgeslagen gegevens. Net als bij kaartbetalingen kunnen wallets worden gebruikt om de gegevens van een klant op te slaan wanneer hij of zij betaalt. Concreet: de volgende keer dat die klant een aankoop doet op je website kan hij of zij betalen in één klik. Handig, niet?

Daarnaast wordt ook Buy Now, Pay Later steeds meer een essentiële betaalmethode voor veel verschillende e-commerce bedrijven. Consumenten houden van de flexibiliteit die deze betaalmethode met zich meebrengt. Voor online retailers kan BNPL dan weer helpen conversie en gemiddelde bestelwaarden te verhogen, en een betere klantervaring te bieden. Ontdek hoe je BNPL toevoegt aan je website.

Bij Mollie zijn we experts in het leveren van betalingen aan online bedrijven, zowel voor kleine bedrijven als zakelijke klanten. Onze missie? Onze klanten en partners helpen groeien. Dat doen we met een eenvoudig, veilig betaalproduct, inclusief soepele checkout-ervaring en meerdere betaalmethoden om je conversie te verhogen. Integreer Mollie eenvoudig in je website en onboard vlot zonder minimumtarief, lock-in contracten of verborgen kosten.

Ontdek meer over betalingen met Mollie.

De beste betaalmethoden voor SaaS- en subscription-bedrijven

Mollie raadt aan: kaarten, wallets, Direct Debit en bankoverschrijvingsmethoden

SaaS- en subscription-bedrijven rekenen op terugkerende betalingen, een model dat hen helpt cashflow te garanderen en hun toekomstige inkomstenstroom te voorspellen. Deze bedrijven streven ernaar dat klanten zich inschrijven — en vervolgens ook blijven. Waarom? Omdat hoge lifetime values van klanten en lage churn rates altijd succes op lange termijn opleveren.

Uiteraard zullen er altijd klanten zijn die besluiten te vertrekken. Wat je wel kan vermijden is involuntary churn: wanneer de subscription van een klant stopt als gevolg van onbedoelde problemen, zoals verouderde kaartgegevens. Door de juiste betaalmethoden aan te bieden (en de betaalgegevens van je klanten correct op te slaan) voorkom je dat je klanten verliest die je diensten eigenlijk willen blijven gebruiken.

Het belangrijkste voor SaaS- en subscription-bedrijven: nagaan hoe betaalgegevens kunnen worden opgeslagen en hergebruikt. Bij wallets, kaartsystemen en bankoverschrijvingen kan dat. Klanten verstrekken hun betaalgegevens op een daarvoor voorziene pagina, waarna jij ze kan hergebruiken om op terugkerende basis betalingen te innen. Dankzij Mollie gebruik je heel wat populaire Europese bankoverschrijvingsmethoden als direct debits (inclusief iDEAL, Bancontact en SOFORT), om op die manier betalingen van klanten te innen.

Dankzij Mollies Connect for Platforms verlopen SaaS-betalingen moeiteloos. Met deze integratie laat je klanten in slechts enkele minuten veilig onboarden, voeg je gemakkelijk een extra inkomstenstroom toe door je klanten betrouwbare betalingsverwerking aan te bieden en voldoe je aan alle Europese bankvoorschriften. 

Subscription-bedrijven bieden we een reeks integraties die betalingen helpen vereenvoudigen — inclusief geavanceerde integraties met Chargebee en Recharge. Zulke integraties komen van pas op vlak van subscription management en facturering, want ze vormen een gemakkelijk te integreren subscription-oplossing waarmee je je bedrijf kan boosten.

De beste betaalmethoden voor marketplaces

Mollie raadt aan: globale en lokale kaartsystemen, bankoverschrijvingen, wallets en BNPL

Net als e-commerce bedrijven moeten marketplaces hun consumenten een probleemloze checkout-ervaring bieden. Dat houdt onder andere in dat ze de betaalmethoden moeten aanbieden die consumenten verkiezen: lokale en globale kaartsystemen, marktspecifieke bankoverschrijvingen, wallets en Buy Now, Pay Later.

Voor marketplaces gaan betalingen anders in hun werk dan voor e-commerce bedrijven. Marketplaces krijgen te maken met een hele reeks verantwoordelijkheden, waardoor ze over het algemeen liever geen tijd besteden aan betalingen afhandelen, handmatig werk uitvoeren, submerchants managen en problemen rond naleving van de regelgeving.

Daarom werken veel marketplaces samen met een payment processor. In zee gaan met een (goede) processor stelt hen in staat handmatig werk te verminderen, gebruik te maken van een eenvoudig te gebruiken betaalproduct, ondersteuning te bieden aan hun submerchants en ervoor te zorgen dat ze altijd voldoen aan de regelgeving. Voor nieuwe marketplaces is samenwerken met een payment processor bovendien een goede manier om begeleiding te krijgen rond betaalstrategieën die hen kunnen helpen groeien. Voor meer gevorderde marketplaces biedt het dan weer een vorm van controle.

Mollies Connect for Platforms biedt een betrouwbaar, risicovrij betaalproduct dat marketplaces helpt groeien. Je onboard en verifieert verkopers op slechts enkele minuten tijd, automatiseert betalingen en refunds moeiteloos en blijft te allen tijde in overeenstemming met alle Europese bankvoorschriften. 

Zo voeg je online betalingen toe aan je website

Mollie biedt een moeiteloze betaaloplossing die elk bedrijf helpt groeien. Online betaalmethoden toevoegen aan je website, dat gaat voortaan van een leien dakje. Als betaalspecialisten helpen we je er bovendien voor te zorgen dat je de juiste betaalmethoden en -strategie gebruikt voor je bedrijf. 

Ons product biedt niet alleen veilige betalingen, maar ook alle toonaangevende en lokale Europese betaalmethoden — inclusief Apple Pay, krediet- en debetkaarten, Klarna en nog veel meer. Betaalmethoden voeg je toe of wijzig je met één klik op de knop. En alsof dat nog niet genoeg was, bieden we je ook nog eens een soepele, conversie-geoptimaliseerde checkout, eenvoudige, snelle onboarding én geavanceerde features voor online retailers, SaaS-bedrijven, subscription-bedrijven en marketplaces.

Overweeg je betalingen met Mollie? Met onze eenvoudige onboarding accepteer je vlot online betalingen, en dankzij onze transparante prijzen betaal je alleen transactiekosten voor geslaagde betalingen — zonder minimumtarieven, verborgen kosten of lock-in contracten.

Mollies gids over betaalmethoden

Lees meer over de verschillende betaalmethoden die we onze klanten bieden.

Klarna: Achteraf betalen

Klarna: Achteraf betalen biedt klanten de flexibiliteit om hun factuur te betalen tot dertig dagen na aankoop. 

 • Soort: Buy Now, Pay Later

 • Landen: Wereldwijd gebruikt

 • Bedrijfsmodel: E-commerce, marketplaces

 • Terugkerende betalingen: Nee

 • Refunds: Ja

 • Gedeeltelijke refunds: Ja

 • Chargebacks: Ja

Klarna is een flexibele betaaloplossing die steeds populairder wordt bij online shoppers. Deze betaalmethode biedt shoppers heel wat flexibiliteit, wat conversiepercentages en gemiddelde orderwaarden kan verhogen. Daarbovenop helpt Klarna: Achteraf betalen een betere klantervaring te bieden en nieuwe klanten aan te trekken die graag via de BNPL-methode betalen.

Klarna dekt alle fraude- en financiële risico’s die ontstaan wanneer klanten de mogelijkheid krijgen om later te betalen. Zodra een bestelling is verzonden betaalt Klarna je uit, ook al heeft de klant nog niet betaald. Achteraf betalen accepteert geen verkoop van digitale producten en diensten en faciliteert geen business-to-business betalingen. Deze betaalmethode is beschikbaar in België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Finland.

Klarna: Gespreid betalen 

Klarna: Slice it is een populaire BNPL-oplossing die klanten de flexibiliteit biedt om betalingen tot drie jaar uit te stellen.

 • Soort: Buy Now, Pay Later

 • Landen: Wereldwijd gebruikt

 • Bedrijfsmodel: E-commerce, marketplaces

 • Terugkerende betalingen: Nee

 • Refunds: Ja

 • Gedeeltelijke refunds: Ja

 • Chargebacks: Ja

Net als Achteraf betalen is Klarna: Gespreid betalen een flexibele betaaloplossing die kan helpen je conversie en je gemiddelde orderwaarde te verhogen. Deze betaalmethode kan bovendien helpen nieuwe klanten aan te trekken die graag via de BNPL-methode betalen én biedt je klanten een betere ervaring door hen meer flexibiliteit te bieden. Klanten kunnen betalen aan de hand van flexibele betaalplannen die variëren van 3 tot 36 maanden.

Klarna: Slice it is een gegarandeerde betaalmethode: zodra de aankoop is verzonden, betaalt Klarna je volledig uit. Gespreid betalen accepteert geen verkoop van digitale producten en diensten en faciliteert geen business-to-business betalingen. Deze betaalmethode is beschikbaar in België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Finland.

Klarna: Betaal nu

Klarna: Betaal nu is een veilige, flexibele betaalmethode waarmee klanten betalen via een online bankoverschrijving of direct debit.

 • Soort: Direct Debit / Bankoverschrijving

 • Landen: België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Finland

 • Bedrijfsmodel: E-commerce, marketplaces

 • Terugkerende betalingen: Ja

 • Refunds: Ja

 • Gedeeltelijke refunds: Ja

 • Chargebacks: Ja

Met Klarna: Betaal nu kunnen klanten eenmalige transacties direct betalen met hun online bankgegevens, via bankoverschrijvingen of direct debit. Online bedrijven zijn beschermd tegen het risico dat klanten niet betalen en worden vijf werkdagen na verzending van een bestelling uitbetaald door Klarna. Dankzij realtime transactiebevestigingen kan je goederen onmiddellijk verzenden en word je hoe dan ook uitbetaald. Klarna neemt het risico van wanbetaling en fraude van je over. 

Klarna: Betaal in 3 delen

Met Klarna: Betaal in 3 delen bied je je klanten de keuze om te betalen in drie rentevrije termijnen van zestig dagen.

 • Soort: Buy Now, Pay Later

 • Landen: Wereldwijd gebruikt

 • Bedrijfsmodel: E-commerce, marketplaces

 • Terugkerende betalingen: Nee

 • Refunds: Ja

 • Gedeeltelijke refunds: Ja

 • Chargebacks: Ja

Met Klarna: Betaal in 3 delen kunnen klanten betalen met hun Visa- of Mastercardkaarten (zowel krediet- als debetkaarten) of met Direct Debit, en dat in drie renteloze termijnen. Als webwinkelier ben je beschermd tegen het risico dat klanten niet betalen, want Klarna betaalt je vijf werkdagen nadat je een bestelling als verzonden hebt gemarkeerd uit — of de klant nu betaald heeft of niet. Met andere woorden: je kan goederen snel naar je klanten verzenden en nadien de vruchten plukken van Klarna’s uitbetalingsgaranties.

Tijdens de checkout selecteert de klant Klarna: Betaal in 3 delen. De relevante bestelinformatie uit je webshop wordt automatisch overgebracht naar het beveiligde Klarna-betalingsformulier. Klanten moeten ofwel hun bankgegevens opgeven of een Klarna-account aanmaken om de betaling te bevestigen, wat het betaalproces erg eenvoudig maakt.

Creditcards

Creditcardbetalingen blijven voorlopig de populairste betaalmanier ter wereld. Voor consumenten zijn ze een van de veiligste betaalmethoden.

 • Soort: Wereldwijd kaartsysteem

 • Landen: Wereldwijd gebruikt

 • Bedrijfsmodel: E-commerce, SaaS, subscription, marketplaces

 • Terugkerende betalingen: Ja

 • Refunds: Ja

 • Gedeeltelijke refunds: Ja

 • Chargebacks: Ja

Kaarten zijn de meest gebruikte online betaalmethode ter wereld. Ze bezorgen klanten een kredietlijn, waardoor klanten het door hen uitgegeven bedrag in één keer kunnen terugbetalen. Dat bedrag wordt meestal aan het einde van de maand terugbetaald.

Veel van ‘s werelds grootste creditcardbedrijven bieden een uitgebreide kopersbescherming en -verzekering. Dit leidt tot hogere conversies voor online bedrijven, doordat het consumenten meer zekerheid biedt. Zeker bij duurdere artikelen speelt dit mee als ze een bestelling plaatsen. 

Daarnaast zorgt betalingen ontvangen via creditcards ervoor dat je producten over de hele wereld verkoopt. Mollie ondersteunt alle bekende aanbieders, waaronder Visa, Mastercard en American Express.

PayPal

Bij PayPal betalen klanten met hun PayPal-account. Ze kunnen PayPal ook gebruiken als wallet, die hun kaarten opslaat om later aankopen mee te doen.

 • Soort: E-wallet

 • Landen: Wereldwijd gebruikt

 • Bedrijfsmodel: E-commerce, marketplaces

 • Terugkerende betalingen: Ja

 • Refunds: Ja

 • Gedeeltelijke refunds: Ja

 • Chargebacks: Ja

PayPal is de meest gebruikte online wallet ter wereld en kan in meer dan 200 landen als betaalmethode worden gebruikt. Klanten kunnen geld toevoegen aan hun PayPal-account, of hun account koppelen aan hun creditcard of bankrekening.

Klanten die betalen met PayPal loggen in op hun account en autoriseren betalingen met hun e-mailadres en wachtwoord. Daardoor hoeven ze geen andere persoonlijke of financiële gegevens te delen. Bovendien kunnen betalingen ook via een smartphone of tablet gedaan worden, waardoor klanten overal gemakkelijk kunnen betalen.

Ontvangen klanten een artikel niet of krijgen ze iets dat niet aan de beschrijving voldoet, dan krijgen ze het aankoopbedrag terugbetaald. Via PayPal zijn verkopers beschermd tegen het ontvangen van frauduleuze betalingen en valse claims dat producten niet werden geleverd. Daardoor is PayPal een veilige en gemakkelijke manier voor klanten om online betalingen te doen — eentje die zowel de koper als de verkoper beschermt. 

Tegenwoordig breidt PayPal zich snel uit van webshops naar ticketplatforms, reisbureaus en marketplaces. PayPal kan ook worden gebruikt om terugkerende betalingen te ontvangen van klanten met een subscription.

iDEAL

iDEAL is een erkende online betaaloptie via bankoverschrijving, ondersteund door alle grote Nederlandse consumentenbanken. 

 • Soort: Bankoverschrijving

 • Landen: Nederland

 • Bedrijfsmodel: E-commerce, SaaS, subscriptions, marketplaces

 • Terugkerende betalingen: Ja, via SEPA Direct Debit

 • Refunds: Ja

 • Gedeeltelijke refunds: Ja

 • Chargebacks: Nee

iDEAL is de populairste betaalmethode in Nederland: 70% van de Nederlandse online shoppers gebruikt deze betaaloptie regelmatig. Voor shoppers is iDEAL een vertrouwde, veilige en gemakkelijke manier om online te betalen. Klanten maken geld rechtstreeks over van hun bankrekening, waardoor een geslaagde betaling gegarandeerd is en niet door de klant kan worden teruggedraaid. De bank van de klant garandeert veilige transacties.

Klanten kunnen ook veilig betalen met QR-codes en betaalverzoeken via een factuur, WhatsApp of sms. Met Mollie ontvang je in no time iDEAL-betalingen en betaal je alleen voor geslaagde transacties.

Apple Pay

Apple Pay is een populaire e-wallet waarin klanten hun favoriete krediet- en debetkaarten kunnen opslaan. 

 • Soort: Pass-through wallet

 • Landen: Wereldwijd gebruikt

 • Bedrijfsmodel: E-commerce, marketplaces

 • Terugkerende betalingen: Ja

 • Refunds: Ja

 • Gedeeltelijke refunds: Ja

 • Chargebacks: Ja

Apple heeft een eigen betaalmethode, die wereldwijd beschikbaar is: Apple Pay. Consumenten slaan hun kaarten op in Apple’s Wallet app, wat betekent dat de uiteindelijke betaalmethode afhangt van de kaarten die de consument in zijn of haar app heeft opgeslagen. In de app worden alle gegevens en voorkeuren van de verschillende betaalkaarten opgeslagen. Betalingen worden voltooid met een vingerafdruk of gezichtsscan. Dat betekent dat Apple Pay voldoet aan de voorschriften van de Strong Customer Authentication (SCA), vereist door de Payment Services Directive 2 (PSD2).

SEPA-overschrijving

De SEPA-overschrijving is een veilige, Europese internationale betaalmethode die in 34 landen beschikbaar is.

 • Soort: Bankoverschrijving

 • Landen: In heel Europa gebruikt

 • Bedrijfsmodel: E-commerce, SaaS, subscriptions, marketplaces

 • Terugkerende betalingen: Nee

 • Refunds: Ja

 • Chargebacks: Ja

De Single Euro Payments Area (SEPA) werd door de Europese Raad ingevoerd om de structuur van het Europese betaalverkeer te stroomlijnen. Met SEPA kunnen overschrijvingen worden gedaan tussen alle Europese bankrekeningen. Deze betaalmethode biedt klanten een veilige en vertrouwde manier om online te betalen, doordat ze gebruikmaken van hun eigen online bankomgeving om geld over te maken. SEPA is vooral in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Polen populair.

De EU ontwikkelde SEPA en voerde een uniforme bankrekeningnummers in, IBAN genaamd. Aan dat systeem hebben we twee zaken te danken: enerzijds een snelle verwerking van overschrijvingen, anderzijds gelijke kosten voor internationale  bankoverschrijvingen. Daardoor kunnen handelaren betalingen van klanten in heel Europa ontvangen. Klanten profiteren op hun beurt van de ruime beschikbaarheid van deze betaalmethode, snelle verwerking van betalingen en lage transactiekosten. Betalingen worden meestal binnen een tot drie werkdagen afgehandeld.

SEPA Direct Debit

SEPA Direct Debit is een Europese betaalmethode die eenmalige én terugkerende transacties mogelijk maakt. 

 • Soort: Direct Debit

 • Landen: In heel Europa gebruikt

 • Bedrijfsmodel: SaaS, subscriptions

 • Terugkerende betalingen: Ja

 • Refunds: Ja

 • Gedeeltelijke refunds: Ja

 • Chargebacks: Ja

Met SEPA Direct Debit in je gemakkelijk terugkerende betalingen, zoals subscription-kosten of maandelijkse betalingen. SEPA Direct Debit maakt het crediteurs bovendien gemakkelijk om geld te innen van de rekeningen van betalers, zoals one-click betalingen en bedragen die in termijnen worden betaald. Deze betaalmethode is mogelijk in 36 Europese landen, wat het een krachtige tool maakt voor subscription-bedrijven die in heel Europa actief zijn.

Om terugkerende bedragen te innen met SEPA Direct Debit moet je klant een mandaat ondertekenen. Met Mollie kunnen je klanten mandaten ondertekenen via iDEAL, Belfius, creditcard, Bancontact, SOFORT Banking en de KBC/CBC-Betaalknop. SEPA Direct Debit wordt veel gebruikt in Nederland en Duitsland.

Bancontact

Bancontact is de populairste betaaloptie voor online aankopen en POS-aankopen in België.

 • Soort: Bankoverschrijving

 • Landen: België

 • Bedrijfsmodel: E-commerce, SaaS, subscription, marketplaces

 • Terugkerende betalingen: Ja

 • Refunds: Ja

 • Gedeeltelijke refunds: Ja

 • Chargebacks: Nee

Bancontact verwerkt ongeveer 150.000 transacties per dag, wat het de meest gebruikte Belgische betaalmethode maakt. Naast online betalingen biedt Bancontact een breed scala aan betaaldiensten, zoals in-store kaarttransacties. Bancontact is een bekende, vertrouwde en groeiende betaalmethode.

Door Bancontact als betaalmethode aan te bieden, kan je profiteren van dat groeiende aantal gebruikers. Betalingen met Bancontact zijn gegarandeerd, worden meteen bevestigd en zijn altijd beschermd door 3D-secure technologie. In 2015 introduceerde Bancontact een app die online betalen nog eenvoudiger maakt.

KBC/CBC-Betaalknop

KBC/CBC is een betaalmethode voor voor twee van de grootste banken van België en wordt gebruikt door miljoenen Belgische shoppers.

 • Soort: Bankoverschrijving

 • Landen: België

 • Bedrijfsmodel: E-commerce, marketplaces

 • Terugkerende betalingen: Nee

 • Refunds: Ja

 • Gedeeltelijke refunds: Ja

 • Chargebacks: Nee

De KBC/CBC-Betaalknop is een online betaalmethode voor klanten van KBC en CBC. Betalen klanten via de KBC/CBC-Betaalknop, dan maken ze betalingen rechtstreeks over vanuit hun eigen vertrouwde online bankomgeving.

De KBC/CBC-Betaalknop is een veilige en gegarandeerde betaalmethode waarmee gebruikers bedragen tussen 50 en 1.250 euro tot twee maanden later kunnen betalen — goed voor je conversie. Klanten kiezen zelf wanneer het bedrag van hun rekening wordt afgeschreven, terwijl handelaars onmiddellijk gecrediteerd worden. Als handelaar ontvang je het volledige bedrag, aangezien KBC/CBC het verschuldigde bedrag voorschiet.

Belfius Betaalknop 

Belfius is een van de grootste Belgische banken en biedt zijn klanten de mogelijkheid om in realtime betalingen te verrichten in hun vertrouwde online bankomgeving.

 • Soort: Bankoverschrijving

 • Landen: België

 • Bedrijfsmodel: E-commerce, marketplaces

 • Terugkerende betalingen: Nee

 • Refunds: Ja

 • Gedeeltelijke refunds: Ja

 • Chargebacks: Nee

Belfius is een van de grootste Belgische banken en biedt zijn klanten een eigen online betaalmethode aan: de Belfius betaalknop. Daarmee kunnen klanten rechtstreeks vanuit de online bankomgeving of smartphone app van Belfius betalingen overmaken. Betalingen zijn gegarandeerde en kunnen niet worden teruggedraaid door de klant, waardoor handelaars bestellingen kunnen verwerken zodra de betaling is goedgekeurd. Ben je in België gevestigd of wil je naar België uitbreiden, voeg de Belfius betaalknop dan zeker toe aan je checkout. 

Giropay

Giropay is een online betaalmethode voor bankoverschrijvingen, ondersteund door meer dan 1.500 Duitse banken.

 • Soort: Bankoverschrijving

 • Landen: Duitsland

 • Bedrijfsmodel: E-commerce, SaaS, subscription, marketplaces

 • Terugkerende betalingen: Ja

 • Refunds: Ja

 • Gedeeltelijke refunds: Ja

 • Chargebacks: Nee

In Duitsland is de populairste manier om online te betalen via bankoverschrijving. Die betaalmethode wordt namelijk gebruikt voor 51% van alle online aankopen. Giropay, waar meer dan 45 miljoen online banking-klanten gebruik van kunnen maken, is dan ook zeer populair op de Duitse markt. Giropay maakt gebruik van realtime bankoverschrijvingen, waardoor betalingen 100% gegarandeerd zijn. Chargebacks worden niet ondersteund, maar er is wel een chargeback-risico voor terugkerende betalingen omdat die via SEPA Direct Debit worden verwerkt.

SOFORT Banking

Een enorm populaire Europese betaalmethode die klanten in staat stelt hun online bankgegevens te gebruiken om geld over te maken. 

 • Soort: Bankoverschrijving

 • Landen: België, Oostenrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Zwitserland

 • Bedrijfsmodel: E-commerce, SaaS, subscription, marketplaces

 • Terugkerende betalingen: Ja

 • Refunds: Ja

 • Gedeeltelijke refunds: Ja

 • Chargebacks: Ja

SOFORT Banking is een betaalmethode die in heel Europa wordt gebruikt, waarmee shoppers betalingen kunnen verrichten zonder een account te hoeven aanmaken. Wil je Europees uitbreiden? Dan is SOFORT een ideale betaalmethode, want als vertrouwde en gemakkelijke manier van online betalen kan SOFORT conversie stimuleren voor online bedrijven.

Tienduizenden bedrijven maken al gebruik van SOFORT, waardoor deze betaalmethode in Duitsland een marktaandeel van 15% voor bankoverschrijvingen heeft. Het is een gegarandeerde betaalmethode, en terugkerende betalingen worden afgehandeld via het SEPA Direct Debit-systeem. SOFORT kan niet worden gebruikt voor de verkoop van digitale cadeaubonnen, telefoonkaarten of gokkrediet. 

Cartes Bancaires

Cartes Bancaires is het lokale kaartsysteem van Frankrijk en daarmee meteen het meest gebruikte Franse betaalmiddel.

 • Soort: Lokaal kaartsysteem

 • Landen: Frankrijk

 • Bedrijfsmodel: E-commerce, SaaS, subscription, marketplaces

 • Terugkerende betalingen: Ja

 • Refunds: Ja

 • Gedeeltelijke refunds: Ja

 • Chargebacks: Ja

Met meer dan 70 miljoen kaarten in omloop is het in Frankrijk van cruciaal belang om Cartes Bancaires aan te bieden, wil je er online verkopen. Bijna alle kaarten zijn co-branded met Visa. Cartes Bancaires werken hetzelfde als andere kredietkaarten: klanten vullen hun kaartgegevens in en autoriseren de betaling. Klanten betalen later voor hun aankopen, maar jij hoeft niet te wachten tot zij betaald hebben om het geld te ontvangen.

Hoewel betalingen niet gegarandeerd zijn, kan dit verhoogde vertrouwen van klanten conversie stimuleren. Klanten die met Cartes Bancaires betalen, moeten betalingen verifiëren met 3D-secure. Daardoor neemt de kans op frauduleuze betalingen af.

EPS

EPS werd ontwikkeld door Oostenrijkse banken en is de belangrijkste betaalmethode voor bankoverschrijvingen in Oostenrijk.

 • Soort: Bankoverschrijving 

 • Landen: Oostenrijk

 • Bedrijfsmodel: E-commerce, SaaS, subscription, marketplaces

 • Terugkerende betalingen: Ja

 • Refunds: Ja

 • Gedeeltelijke refunds: Ja

 • Chargebacks: Nee

De Electronic Payment Standard (EPS) is een zeer populaire betaalmethode bij Oostenrijkse shoppers. Deze betaalmethode is een initiatief van de Oostenrijkse banken en overheid en is daarom een betrouwbare optie voor consumenten. 

Meer dan 80% van de online handelaren in Oostenrijk bieden EPS aan, wat het een must maakt als je van plan bent in het land te verkopen. EPS is een gegarandeerde betaalmethode: de klant kan de transactie niet terugdraaien.

Przelewy24

Przelewy24 (P24) is de populairste betaalmethode in Polen en kan op ondersteuning van alle grote banken in het land rekenen.

 • Soort: Bankoverschrijving 

 • Landen: Polen

 • Bedrijfsmodel: E-commerce, marketplaces

 • Terugkerende betalingen: Nee

 • Refunds: Ja

 • Gedeeltelijke refunds: Ja

 • Chargebacks: Nee

In Polen zijn bankoverschrijvingen de populairste manier om online te betalen. 80-90% van de online betalingen worden gedaan via een vorm van bankoverschrijving. Om dat voor zoveel mogelijk klanten mogelijk te maken, biedt Przelewy24 ondersteuning voor 165 Poolse banken. P24 ondersteunt ook internationale creditcards en diverse andere betaalmethoden, waaronder sms-betalingen.

Betalingen met Przelewy24 zijn gegarandeerd en worden onmiddellijk bevestigd, wat betekent dat de consument ze niet kan terugdraaien. Bovendien worden P24-betalingen veilig geverifieerd met Przelewy24 3D-secure. Is P24 geactiveerd, dan kan je BLIK, creditcards, Apple Pay en andere Poolse betaalmethoden accepteren.

PostePay

PostePay is een prepaid kaart, co-branded met Visa of Mastercard. PostePay kan fysiek worden gebruikt, of virtueel opgeslagen in een e-wallet.

 • Soort: Prepaid kaart

 • Landen: Italië

 • Bedrijfsmodel: E-commerce, SaaS, subscription, marketplaces

 • Terugkerende betalingen: Ja

 • Refunds: Ja

 • Gedeeltelijke refunds: Ja

 • Chargebacks: Nee

PostePay is een prepaid kaartendienst, co-branded met Visa en Mastercard. Er zijn miljoenen van deze prepaid kaarten in omloop. Net als bij krediet- of debetkaarten gebeurt de betaling onmiddellijk, al kan de consument wel een chargeback vragen. PostePay aanbieden als betaalmethode zal je in staat stellen je bedrijf uit te breiden en diensten en producten aan te bieden in heel Italië.

Haal alles uit Black Friday met deze expert-tips
Download de gids